Delad bild: Migranter går vid den serbiska gränsen, och migranter sitter vid ett stängsel
Migranter och flyktingar återvänder till Afghanistan. Foto: TT/Sveriges Radio, bildmontage

Många afghaner pressas tillbaka

IOM varnar för humanitär kris
1:37 min

Över en miljon afghanska flyktingar och migranter har i år återvänt till Afghanistan från grannländerna Iran och Pakistan, uppger Internationella migrationsorganisationen IOM.

Återvändandet har accelererat fort de senaste månaderna efter att grannländerna ändrat sin politik. Afghanerna kommer tillbaka igen både frivilligt och under hot och repressalier, deporterade.

Ungefär 390 000 har återvänt under ordnade former genom FN-systemet och vissa har erbjudits pengar eller en jordlott, men många har också pressats tillbaka hem i takt med att Pakistan och i synnerhet Iran har skruvat åt sin politik. För åtminstone 200 000 sker det mot deras vilja, uppger IOM.

Endast ungefär 6 000 afghaner har återvänt från Europa, men nyligen träffade både EU och Sverige avtal med Afghanistan att landet ska ta emot sina medborgare.

IOM understryker att återsändandet sker samtidigt som hundratusentals afghaner har varit tvungna att fly undan våld, hot och strider inom Afghanistan och alltså blivit så kallade internflyktingar utan hemvist.

Enligt det amerikanska Intistitute for Economics and Peace finns Afghanistan med på topp-fem listan över de hårdast terrordrabbade länderna i världen.

Återvändandet i år är det största sedan år 2002 efter talibanernas fall, då två miljoner återvände. Ytterligare lika många återvände under åren efter, men säkerhetsläget försämrades åter förra året och flera hundratusen flydde landet igen.

IOM varnar för en humanitär kris. De ekonomiska förhållandena i Afghanistan är svåra och många blir nu flyktingar i sitt eget land med små chanser att försörja sig och klara sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".