Feds ordförande Janet Yellen och byggnaden där Fed huserar. Foto: TT.
Feds ordförande Janet Yellen och byggnaden där Fed huserar. Foto: TT.

Centralbanken i USA flaggar för räntehöjning

Hör centralbankschefen Janet Yellen
0:31 min

USA:s centralbankschef Janet Yellen sa i dag att en räntehöjning kan vara lämpligt "relativt snart". Hon sa också att tillståndet i den amerikanska ekonomin ger skäl endast för gradvisa höjningar.

USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) kan höja styrräntan snart. Särskilt om det fortsätter att komma ekonomisk statistik som visar på en stärkt arbetsmarknad och stigande inflation.

– En sådan höjning skulle mycket väl kunna vara lämplig relativt snart, säger Fed-chefen Janet Yellen.

Uttalandet är det första Yellen gör sedan Donald Trump segrat i presidentvalet i USA den 8 november.

Tillträdande presidenten Donald Trump har kritiserat Janet Yellen och sagt att hon arbetat för att stötta president Barack Obama med penningpolitisk stimulans.

Enligt Yellen är USA:s ekonomi nu på väg mot en måttlig tillväxt, som kan öka sysselsättningen och trycka upp inflationen mot Feds inflationsmål på 2 procent.

Arbetsmarknaden blir också allt bättre, enligt Yellen och the Fed.

De flesta bedömare räknar med att räntan höjs i december. I och med Yellen också sagt att det vore riskabelt att vänta med en höjning, har experterna fått vatten på sin kvarn.

En räntehöjning är en signal om bättre tider i USA, och att det börjar bli dags för centralbanken att bromsa en smula.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".