Två fyrkrantiga lådor på ett bord. En är av ljust trä och en är lila.
Den här lådan ska lämna Tellus. Foto: Freja Lantto-Heldebro/Sveriges Radio

Sverige – först med låda till månen

"Första gången i historien"
1:31 min

En grupp forskare och studenter i Umeå ska bli först i världen med att mäta det elektriska fältet på månens yta.

Det är en liten låda, som inte väger mer än ett mjölkpaket, som ska skickas med tyska månexpeditionen i slutet på nästa år. Initiativet att följa med kommer från Space Science Sweden, en grupp rymdintresserade forskare och studenter i Umeå.

– Det här projektet är jättestort för universitet och för våra studenter. För Sverige är det stort för att vi nu får sätta ett vetenskapligt experiment på månens yta för första gången i historien, säger Sebastian Sjöqvist,  projektledare för Space Science Sweden.

– Visserligen hade vi hasselbladskameror under Apollomissionen, men det var inte ett vetenskapligt experimentet som nu.

Lådan är ett instrument som ska mäta elektriska fältvågor på månens yta. Det här är något som aldrig gjorts förut.

– Om vi vet hur starka fältvågorna är kan vi lära oss hur dammet på månen transporteras. På jorden har vi en atmosfär och en vind som flyttar damm och sand. På månen finns ingen atmosfär, där finns istället elektriska fält som laddar upp dammet och kastar omkring det ganska fort.

– Alla kan göra en månmission, det är inget unikt med oss som personer. Vi får investera mycket tid, men det är bara roligt, säger Sebastian Sjöqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".