En fabriksarbetare monterar en Ford Focus på en av bilföretagets fabriker.
En fabriksarbetare monterar en Ford Focus på en av bilföretagets fabriker. Foto: Paul Sancya/TT

Så påverkas bilindustrin av Trump

Professor: Negativa effekter i flera avseenden
1:36 min

USA:s nye president Donald Trumps förslag om handelshinder skulle leda till en nedgång för bilindustrin globalt, tror Christer Karlsson, professor vid Handelshögskolan i Köpenhamn.

– Det är inte så lätt att få bilföretag som flyttat på grund av kostnadsskäl att flytta hem igen. Att hindra företagen från att leverera från utlandet innebär inte att det blir lönsamt att tillverka i USA, säger Christer Karlsson.

Donald Trump har under hela sin valkampanj riktat skarp kritik mot bilföretag som flyttat sin produktion från USA till Mexiko. Han har hotat med tullar på uppemot 35 procent på bilar som importeras från Mexiko, för att på så vis tvinga företagen att tillverka bilarna i USA istället.

Christer Karlsson tror att det är orealistiskt, men däremot tror han att bilindustrin över hela världen skulle påverkas negativt om Donald Trump gör verklighet av sina förslag.

– Om han inför handelshinder får det dels allmänekonomiska effekter. Folk får mindre pengar att konsumera för. Dels får det inverkan på import och export av bilar. Så det skulle få negativa effekter i båda de avseendena, säger han.

Även Volvo skulle påverkas. Den nya S60-modellen kommer visserligen att tillverkas i USA, men nya S90 ska å andra sidan enbart tillverkas i Kina, ett land Trump hotat med strafftullar på uppemot 45 procent.

Bertil Moldén, vd för branschorganisationen Bil Sweden, är dock inte orolig i nuläget.

– Nej. Vi har i närtid sett hur Brexit målades upp som ett skräckscenario, men efter en vecka var det "business as usual". Jag tror att det är mycket brus innan vi får se verklighet av förslagen.

Mer om Ekonomi

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".