"Viktigt med fortsatt samarbete"

1:45 min

USA:s avgående president Barack Obama är på avskedsvisit i Berlin. När han mötte pressen tillsammans med förbundskansler Angela Merkel var det både uppslupet och allvarstyngt inför en ny period av ovisshet.

– Jag hade inte kunna önska mig en mer stabil och pålitlig partner på den internationella scenen, sade Barack Obama, om Angela Merkel.

Den ovanligt långa presskonferensen var både en hyllning till den nära relationen mellan Barack Obama och Angela Merkel och en manifestation av allt det de vill ska bestå under den tillträdande presidenten.

Den tyska förbundskanslern uttryckte tillförsikt om en framtida frihandelsöverenskommelse.

– Vi har kommit en bra bit på väg, så även om vi inte kan avsluta förhandlingarna nu, håller vi fast vid det vi har uppnått så här långt, och jag är säker på att vi en dag kommer att kunna ta vid där, sade Merkel.

Båda värnade också om att uppnådda avtal, klimatavtalet i Paris och kärnenergiavtalet med Iran ska respekteras framöver.

De båda världsledarna ser ett fortsatt nära förhållande över Atlanten som en förutsättning för att kunna hantera kriser och konflikter som inget land kan lösa på egen hand. Syrien, Ukraina-konflikten och relationen till Ryssland, nämndes som de mest akuta exemplen.

Det var också många allvarsord om farorna med den tilltagande populismen och polariseringen. Barack Obama pekade på Europas historia som en påminnelse om att demokrati inte kan tas för givet utan kräver hårt arbete och uthållighet.

En gnutta vemod kunde också anas mellan två världsledare som uppenbart blivit nära vänner.

– Men så länge det råder resefrihet är det inget som hindrar att vi fortsätter att träffas, sade Merkel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista