Frankrikes tidigare president, republikanen Nicolas Sarkozy, hoppas bli president igen.
Nicolas Sarkozy. Foto: Christophe Archambault/AFP/TT

Frankrikes Sarkozy anklagas ha tagit muta från Kadaffi

Sarkozy: Vilken ovärdighet. Att ni inte skäms
2:09 min

Den tidigare presidenten Nicolas Sarkozy avfärdade anklagelserna i en direktsänd tv-debatt inför högerpartiernas primärval.

Anklagelser om att Nicolas Sarkozy ska ha tagit emot motsvarande 20 miljoner kronor i kontanter till sin presidentvalskampanj 2007, via en mellanhand från Libyens förre ledare Kadaffi, blev kända tidigare i veckan. Frågan avfärdades iskallt av Sarkozy.

– Vilken ovärdighet. Att ni inte skäms att i allmän-tv ge röst åt en person som avtjänat straff för ärekränkning, sa han och fick inga följdfrågor.

Sex kandidater från högerpartiet Republikanerna och en från de franska Kristdemokraterna deltar i primärvalet på söndag. Segraren blir den förenade högerns kandidat till presidentvalet i april.

I debatten var de överens om att den franska skolan behöver reformeras och att Turkiet inte har i EU att göra. Nicolas Sarkozy vill omförhandla EU-kontraktet.

Alain Juppé ville prata om hur Europatanken ska få nytt liv och sa att hans lösning var att inte utvidga unionen mer och att kontrollera de yttre gränserna.

Debatten var ostyrig. Francois Fillon sa att han inte gillade programkonceptet.

– Vi är inga kommentatorer som kan förklara svåra frågor på 30 sekunder. Fransmännen vill veta i grunden vad en blivande president anser, sa han.

Möjligen var det en vinnade replik. För enligt en annan tv-kanal, BFMTV, så ansåg tv-tittarna att Francois Fillon var den som övertygande mest, före Alain Juppé och Nicolas Sarkozy.

Vem av dessa tre som vinner i valet på söndag är en öppen fråga som främst beror på hur många som verkligen går och röstar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".