Trump: Vem bryr sig om företaget?

2:34 min

Den blivande presidenten i USA, Donald Trump, har ännu inte talat om hur han ska hantera intressekonflikter mellan att vara USA:s president och samtidigt äga ett företagsimperium.

Det finns inga lagliga hinder för en president att samtidigt vara affärsman, men Trump har sagt att de vuxna barnen ska ta över ledningen av företagen.

– Vem bryr sig om företaget? Det här är viktiga grejer. Vårt land går dåligt och vi ska rädda det. Det spelar inte så stor roll hur det går med hotellbokningarna, sa Donald Trump i en TV-intervju häromdagen.

Donald Trump och dem han väljer till olika positioner kommer ha makt att fatta beslut som påverkar Trumps företagsverksamhet, allt från samröret med länder där han driver affärer till skattemyndigheten som utreder hans deklarationer.

Intressekonflikterna ska hanteras genom att Trump ska kapa banden med sin affärsverksamhet och låta barnen ta över.
Många experter har redan sagt att det inte inte minskar riskerna för intressekonflikter. Donald Trump kan inte sudda ut vad han redan vet om sina företag.

Rudy Giuliani, som ofta talar för Trump och är en av hans närmaste förtrogna, sa häromdagen att det skulle inte hjälpa med en så kallat "blind trust", att tillgångarna förvaltades av någon utomstående.

– Den lösningen är inte mycket bättre. Hans beslut skulle ändå kunna ifrågasättas.

Rudy Giuliani ansåg att det var mycket begärt av Donald Trump att han skulle sälja och "göra sina barn arbetslösa". Han konstaterade att lagen inte förbjuder en president att samtidigt vara affärsman och Giuliani tyckte att man måste lita på Donald Trump.

– Man måste ha något förtroende för att presidenten har integritet. Han är en enormt förmögen man. Det finns inte skäl att tro att han ville bli president för att berika sig själv, sa Giuliani till tevebolaget CNN.

Ovanligt nog ingår tre av Donald Trumps vuxna barn i den grupp som förbereder maktöverlämningen. Även om de inte ska arbeta inom administrationen, så kan de påverka besluten, sa Robert Weissman, ordförande för organisationen Public Citizen, Tevebolaget PBS.

– Det finns ett häpnadsväckande antal intressekonflikter som kan och kommer att uppstå. Även om Donald Trump agerar i god tro är konflikterna oundvikliga, sa Weissman.

Det spelar ingen roll om han låter barnen sköta affärerna, de kommer ändå att vara inblandade.

Enda sättet för Trump att undvika konflikter är att sälja sin affärsverksamhet, ansåg Weissman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista