som ligger på Utsirahøyden i Nordsjøen, 180 km väst om Stavanger.
Foto: Larsen, Håkon Mosvold /TT

IMF varnar Norge om oljepengar

Norsk ekonomi chockad av oljeprisfall
2:05 min

Norska staten bör minska sitt beroende av pengar från oljesektorn, varnar Internationella valutafonden (IMF). Norge är ett av världens rikaste länder, men står inför flera utmaningar.

Norsk ekonomi blev "chockad" av det kraftiga oljeprisfallet som inleddes 2014, skriver IMF i en ny rapport.

Nu håller landets ekonomi på att långsamt återhämta sig från chocken. IMF räknar med en tillväxt i Norge, bortsett från oljesektorn, på 1 procent i år. 2017 kan tillväxten i fastlandsekonomin öka till runt 1,75 procent.

Enligt IMF bygger dock återhämtningen på att Norge på ett smidigt sätt lyckas minska sitt stora beroende av olje- och gasnäringen.

Norge bör plocka ut mindre pengar från sin väldiga oljefond, anser IMF:s tjänstemän.

Den statliga fondens tillgångar är idag värda närmare 8 000 miljarder svenska kronor, men under årets tre första kvartal tog staten ut 75 miljarder norska kronor mer ur fonden än vad som kom in till fonden i form av skatter från oljenäringen.

I oktober sa en norsk expertutredning att Norge måste minska sina förväntningar på framtida avkastning på oljefondens tillgångar. I linje med det slår nu IMF fast att Norge bör ändra den regel som styr hur stor andel av fondens värde som staten kan använda i den vanliga statsbudgeten.

Idag får staten plocka ut upp till 4 procent av det totala fondvärdet, men nu säger IMF att taket bör sänkas till 2,5-3 procent. Om inte riskerar Norge att holka ur oljefondens möjlighet att på lång sikt hjälpa till att balansera norsk ekonomi.

Enligt IMF:s rapport når arbetslösheten i Norge nu toppen och väntas minska lite nästa år.

Fast valutafonden skickar ett varningens ord till Norge när det gäller bostadsmarknaden. Precis som i Sverige har bostadspriserna ökat kraftigt, och därmed norrmännens privata belåning. I den nya rapporten pekas detta ut som det kanske allvarligaste hotet mot finansiell stabilitet i Norge.

Relaterat

Mer om Norge

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".