Volkswagen
Foto: Molly Riley.

Volkswagen drar ned personalstyrkan

Det är framförallt i Tyskland
1:00 min

Den tyska biljätten Volkswagen kommer att göra sig av med 30 000 personer inom de närmsta fyra åren. Jobbnedskärningarna är en del i en större övergripande strategi för Volkswagen. Det meddelade bolagets ledning vid en presskonferens på förmiddagen.

Det är framförallt i Tyskland som jobb kommer att försvinna på Volkswagen. 23 000 personer ska varslas fram till och med 2020.

Neddragningarna som presenterades av Volkswagen idag ingår i en sparplan som ska sänka de årliga kostnaderna med motsvarande 36 miljarder kronor.

Fackförbunden inom VW står bakom sparplanerna, som ingår i vad som kallas för en "framtidspakt”. Där målet är att produktiviteten ska öka i Volkswagens fabriker, och där det ingår stora investeringar i teknik för elbilar och självkörande fordon, vilket ska skapa 9 000 nya jobb.

Volkswagens vd Mathias Müller, kallar detta för den största reformen i Volkswagens historia och det ska rusta bilmärket Volkswagen för framtidens utmaningar. 

Delar av uppgifterna läckte ut innan fredagsförmiddagens presskonferens, där Volkswagen berättade om de dramatiska nedskärningar som planeras.

Kostnaderna ska sänkas med 3,7 miljarder euro i samband med att produktionen ställs om och inriktas på elektriska och självkörande bilar. Även utanför Tyskland ska VW banta verksamheten. Totalt försvinner 30 000 jobb runtom i världen.

Fackförbunden inom VW står bakom planerna, som ingår i vad som kallas för en "framtidspakt" och som förutsätter en ökning av produktiviteten i VW:s tyska fabriker med 25 procent.

Målet med åtgärderna, som gäller den verksamhet som tillverkar fordon med varumärket Volkswagen, är att rörelsemarginalen ska öka från en förväntad nivå på två procent i år till fyra procent 2020, enligt bolaget. VW-koncernen, som har drygt 610 000 anställda globalt, omfattar även Audi, Seat, Skoda och en lång rad andra varumärken.

Samtidigt som dramatiska neddragningar väntar inom det "gamla" VW väntas investeringar i elbilsteknik skapa 9 000 nya jobb.

VW erkände i september i fjol att bolaget har manipulerat mjukvaran i flera bilmodeller så att de skulle uppvisa bättre resultat i utsläppstester. Runt elva miljoner fordon i världen berörs.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".