Obama och Merkel
Foto: Michael Sohn.

Obamas avskedsresa utvidgas till minitoppmöte

Samtal om relationerna mellan USA och Europa framöver
1:59 min

När USA:s avgående president idag avslutar sin avskedsresa till Europa, utvidgas hans besök i Berlin till ett minitoppmöte. Stats- och regeringscheferna från Frankrike, Storbritannien, Spanien och Italien har under förmiddagen träffat Obama hos förbundskansler Merkel, för samtal om relationerna mellan USA och Europa framöver.

Redan deltagarlistan säger något om de stora utmaningar Europa står inför och som blir tydligare i skenet av det kommande maktskiftet i Vita Huset.

Bland de västeuropeiska ledarna och EU-veteranerna, står de tre männen, Hollande, Renzi och Rajoy på bräcklig grund, ekonomiskt och politiskt, och Storbritanniens Theresa May förbereder sitt land för att lämna gemenskapen.

Östeuropéerna som vill ha mindre av europeisk integration var inte ens representerade.

Ett tyngre ansvar för att hålla ihop unionen men också för dess säkerhet, stabilitet och ekonomiska utveckling hamnar på den tyska förbundskanslern, som leder Europas folkrikaste och ekonomiskt starkaste land.

Donald Trumps valseger som också gett den växande populismen och polariseringen i Europa en skjuts, ställer inte bara Merkel utan alla europiska ledare på prov. Den franske premiärministern Valls varnade här i Berlin igår för att EU riskerar att bryta samman.

Trumps tydlig signal att Amerika kommer först - utmanar européerna att bli mer självständiga. Budskapet har gått fram, sa Angela Merkel igår.
Tysklands omställning till ett större internationellt engagemang, militärt och diplomatiskt, kommer att drivas på ännu mer framöver.

Européernas oro gäller också handelsutbytet och de nya protektionistiska tongångarna. För tillfället räknar ingen med att frihandelssamtalen kommer att fortsätta. Däremot vill ledarna som möts idag markera att ingångna avtal - klimatavtalet, kärnenergiavtalet med Iran - ska fortsätta att gälla.

I en tid av ovisshet är Berlinmötet ett försök från den avgående presidenten att försäkra de europeiska allierade om att de nära transatlantiska relationerna kommer att bestå, att de är nödvändiga för att hantera de stora frågorna - Syrienkriget, flyktingfrågan, Ryssland och Ukraina-krisen för att nämna ytterligare några av dagens samtalsämnen.

Relaterat

Mer om Tyskland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".