Facebooks dataservrar i Luleå.
1 av 2
Facebooks dataservrar i Luleå. Foto: Nils Eklund/SR
Patrik Öhlund Vattenfall framför Facebooks serverhall i Luleå
2 av 2
Patrik Öhlund Vattenfall framför Facebooks serverhall i Luleå. Foto: Nils Eklund

Sverige vill bli molnens paradis

"Vill tjäna pengar på datahallarna"
2:14 min

Nu görs flera ansträngningar för att internationella bolag ska välja att förvara sitt framtida data i Sverige.

Efter årsskiftet sänks elskatten rejält för stora datahallar är det tänkt och statliga Vattenfall ska nu börja sälja Sverige som det ultimata landet för dataförvaring.

– Vi vill ut i världen och tala om hur fantastiskt bra Sverige är och framförallt norra Sverige är att lägga sina datacenter i, säger Patrik Öhlund som är ansvarig för satsningen på Vattenfall.

För det statliga kraftbolaget som tillsammans med Skellefte kraft nyligen köpte och nu tar över ett bolag som jobbat för att få utländska företag att bygga datahallar i Norrbotten så handlar det i grund och botten om att sälja el.

Hur mycket mer pengar vill Vattenfall inte prata om men de elkrävande byggnaderna för dataservrar är en potentiellt viktig kundgrupp. När elskatten efter årsskiftet sänks rejält för de största datahallarna till samma nivå som för tillverkningsindustrin för att göra Sverige mer lockande så beräknas de årliga uteblivna skatteintäkterna till närmare en kvarts miljard kronor.

Samtidigt har nätjättarna lyst med sin frånvaro sedan Facebook byggde en dataserverhall för miljarder kronor i Luleå för några år sedan. Och enligt datacenter analytikern Penny Jones i London kommer Sverige inte vara med och leda marknaden framöver.

– För fyra år sedan låg fokus på energieffektiva anläggningar. Idag är länders lagstiftning kring datalagring, så liten fördröjning som möjligt till så många användare som möjligt och närhet till internets stora trafikleder minst lika viktiga frågor för företagen när de ta beslut om var de ska förvara sitt data, menar Penny Jones.

Men Patrik Öhlund på Vattenfall är förhoppningsfull, inte minst med tanke på att elskatten för de största datahallarna nu föreslås sänkas som riksdagen fattar beslut om de närmaste veckorna.

– Skattebortfallet uppvägs mer än väl av de investeringarna som kommer komma Sverige till godo av det här.

Vad bygger du det på?

– Jag bygger det på olika externa bedömningar att det här är en jättepotential för Sverige, säger Patrik Öhlund på Vattenfall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".