Trump har tillfrågat ny justitieminister

1:50 min

I USA har den blivande presidenten utsett sin justitieminister, sin främste säkerhetspolitiske rådgivare och en ny chef för underrättelsetjänsten CIA.

Den blivande justitieministern, senator Jeff Sessions från Alabama, var en av de första republikanerna i kongressen som stödde Donald Trump.

Senator Jeff Sessions från Alabama har förekommit i spekulationerna för flera ministerposter. Hans lojalitet mot Trump belönas nu med justitieministerposten.

En av Sessions politiska huvudfrågor i kongressen är kritiken mot invandring till USA. Han vill hindra den olagliga med en mur mot Mexiko och begränsa den lagliga som han anser hotar amerikanska jobb.

I sitt tal på Republikanernas konvent sa han att den uppfattningen delas av det amerikanska folket som bara möter förakt från eliten

– Det rimliga kravet att skydda amerikanska jobb har avfärdats av eliten och mötts med hån och förakt, sa Sessions.

Den mycket konservative Sessions får redan kritik för rasistiska uttalanden för 30 år sedan som kostade honom en domarpost då.

Michael Flynn, pensionerad generallöjtnant, blir Donald Trumps främste säkerhetspolitiske rådgivare i Vita Huset, med centralt inflytande över USA:s utrikes- och säkerhetspolitik.

Flynn är också en lojal Trumpsupporter med en respekterad bakgrund som analytiker och utnämnd av president Obama som chef för militärens underrättelseorganisation, ett arbete han fick lämna i förtid.

Flynn anser att "radikal islam" är det största hotet mot USA och har hävdat att islam inte är en religion utan en politisk rörelse som sprider sig som en elakartad cancer.

Han får förnyad kritik för det uttalandet idag, liksom samarbete med Ryssland i den konsultverksamhet han driver.
Mänskliga rättighetsorganisationer är oroade över att han inte tagit avstånd från Trumps försvar för tortyr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista