Foto: TT
Foto: TT

RUT-avdraget tappar fart men fortsätter växa

Reglerna förändrades vid årsskiftet
1:26 min

RUT-avdragen har ökat med en procent i år, en klart lägre ökning än tidigare, då det varit tvåsiffriga tal.

– Det blir allt trängre under det här låga taket, eftersom fler tjänster finns med. Så jag är rädd för att den traditionella RUT-sektorn kommer att stå och stampa och kanske stagnera. Och det är väldigt dumt, eftersom det finns en stor potential till nya jobb. Det säger Ulf Lindberg, näringspolitisk expert på arbetsgivarorganisationen Almega.

Enligt en analys av Almega så har RUT-avdragen ökat med en procent under dom första nio månaderna. Tidigare år har ökningen varit tvåsiffrig. Almega menar att regelförändringar ligger bakom att ökningstakten dämpats kraftigt.

Vid årsskiftet så halverades ju totalsumman som man kan dra av för RUT, pensionärer undantagna, men avdraget är fortfarande 50 procent.

Men, å andra sidan så har RUT-avdragen alltså fortfarande ökat, även om det inkluderar att fler tjänster, exempelvis it-tjänster, kan ge RUT-avdrag från första augusti. Så farhågor om att regelförändringen skulle drabba branschen väldigt hårt tycks inte ha besannats.

Men Ulf Lindberg menar att utvecklingen i Danmark avskräcker.

– Vi har ju sett på utvecklingen i Danmark, där många politiska beslut till slut gjorde att den här sektorn försvann, säger Ulf Lindberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".