Stark börs leder till svag krona

Stockholmsbörsen har överraskat positivt under årets första hälft, till stor lycka för många svenska aktiesparare. Men samtidigt har den starka börsen lett till att den svenska kronan tappat i värde.

Henrik Mitelman, analytiker på banken SEB, förklarar varför kronan försvagas när börsen går bra.

– Det som sker i ett sådant läge är att många investerare blir för överviktade, man blir överviktad i svenska kronor om Stockholmsbörsen går upp.

– Tänk er att man har en portfölj med en massa olika aktier, svenska aktier och utländska aktier. Plötsligt så stiger Stockholmsbörsen mer än de andra börserna, då får man för mycket svenska kronor i sin portfölj.

– Då tvingas man automatiskt att sälja sina kronor, och då försvagas kronan, säger Henrik Mitelman.

Dyrare utlandssemester

Om du ska åka utomlands på semestern kanske du har märkt att du inte får så mycket för dina svenska slantar längre.

Det senaste halvåret har den svenska kronan försvagats mot de flesta andra valutor, och därmed har utlandssemestern blivit dyrare och dyrare för var vecka som gått.

Har du aktier så kan du trösta dig med att börsen gått bra.

– Stockholmsbörsen har gått väldigt bra i år, den har gått upp nästan 15 procent på årsbasis, att jämföra med de amerikanska börserna som har gått mer eller mindre sidledes.

– Det är få länder i världen som gått bättre, säger Henrik Mitelman.

Börsutvecklingen påverkar kronan

Den starka börsutvecklingen är alltså en viktig anledning till att kronan har försvagats.

– Det är svårt att veta exakt hur mycket kronan har försvagats av börsen, klart är att kronan har påverkats av att Stockholmsbörsen har gått bättre än andra börser, säger Henrik Mitelman.

Förlorare blir alla de som valt att åka utomlands under sina lediga veckor på sommaren och som inte har några aktier som har stigit i värde.

Vinnarna blir aktieägarna som stannar i Sverige på semestern.

Jonas Ohlin
jonas.ohlin@sr.se