Dollarn på högsta nivå på 14 år

1:04 min

Dollarn är på sin högsta nivå på 14 år och en orsak tros vara väntade åtgärder av tillträdande president Donald Trump som bland annat kan driva upp konsumentpriserna.

Det är i jämförelse med en sammanvägd valutakorg som dollarn nu nått sitt 14-års högsta. Samtidigt är inflation och räntor på väg upp i USA. Donald Trumps uttalanden om att sänka skatterna och öka statsutgifterna har fått investerare att få förnyad tilltro till amerikansk tillväxt enligt nyhetsbyrån Reuters.

Sedan valutgången, alltså senaste tio dagarna har dollarkursen stärkts med 3 procent.

Även gårdagens uttalande av USA:s centralbankschef Janet Yellen att en höjning av styrräntan kan komma ganska snart, har bidragit till att driva upp dollarkursen

Den höga dollarkursen har bidragit till att höja Tokyos Nikkei-index till sin högsta nivå på 10 månader då japanska exportföretag gynnas.

För vissa tillväxtekonomier är dollaruppgången dåliga nyheter då det kan leda till ett utflöde av kapital.

Gentemot kronan har dollarn sedan årsskiftet blivit ungefär 80 öre dyrare och kursen är nu i nivå med den som rådde under finanskrisen 2009.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista