Bilden visar passagerare som klivit av tåget från Danmark på Hyllie station i Malmö. De köar framför två poliser som gör gränskontroll. På en skylt ser man att tåget är försenat. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Idag görs gränskontrollen på Hyllie station i Malmö. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.

Ännu ingen lösning för tågpendlarna över Öresund

Regionråd: Frågan borde inte vara särskilt komplicerad
1:32 min

Sverige och Danmark är fortfarande inte överens om förändringar av id- och gränskontrollerna som skulle göra livet lättare för Öresundspendlarna.

– Jag tycker att det är mycket beklagligt, det går alldeles för långsamt. Nu har svenska och danska regeringen haft lång tid på sig att kunna göra en lösning. Frågan borde inte vara särskilt komplicerad, säger Henrik Fritzon (S), ordförande för regionstyrelsen i Skåne. 

Skånska politiker vill se någon lösning som minskar tiden för tågpendlarna, till exempel genom att svenska poliser får göra gränskontroll på Kastrup, eller ombord på Öresundstågen. 

Skånetrafiken och DSB som kör Öresundstågen testar just nu en annan lösning för id-kontrollerna, som de ansvarar för. Henrik Fritzon vill se en enklare lösning för gränskontrollerna innan Skånetrafikens nya tidtabell ska börja gälla.

– Vi ska ta en ny tidtabell i bruk i december. Vi är beroende av att de kan göra en överenskommelse så att vi kan planera den nya tidtabellen utifrån en bättre lösning. 

Lösningen att göra gränskontroll ombord på tågen har avvisats av gränspolisen som praktiskt svår och dyr eftersom den skulle kräva tre gånger så många kontrollanter som idag. Mats Persson, Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson har också länge krävt en lösning för pendlarna. Han svarar så här på frågan om polisen i så fall ska få mer resurser.

– Den frågan får man se om den blir aktuell, men det har gått tio månader, snart ett år sedan gränskontrollerna infördes. Det har skett på Öresundspendlarnas bekostnad och ingenting har hänt, säger Mats Persson. 

Relaterat

Mer om Danmark

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".