Msc fisk kaliber
Hållbarhetsmärkt makrill på Göteborgs fiskauktion. Foto: Samira Othman SR

Fisk och skaldjur får hållbarhetsmärkning trots överfiske

"Märkningen håller inte vad den lovar oss konsumenter".
2:47 min

Tre av våra mest populära fiskar och skaldjur som hållbarhetsmärkts av MSC kommer från ohållbara bestånd eller bestånd där det bedrivs överfiske. Det visar en granskning som P1-programmet Kaliber gjort.

Den nyligen MSC-certifierade Nordhavsräkan fiskas i ett bestånd som forskare anser är för litet. Torsk bottentrålas och makrill från nordöstra Atlanten är överfiskad.
Cecilia Sorél som är forskare inom hållbar konsumtion på Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet anser att MSC-märket inte håller vad det lovar oss konsumenter.

– Det är inte klart att det gör det, men det kan göra det om man förändrar det. Det är så man måste se det. Och det ska man ställa krav på tycker jag, säger Cecilia Sorél.

Är det viktigt att det håller vad det lovar?

– Det är klart, för om miljömärkning som är tredjepartsgranskad vilket detta är, inte håller vad de lovar. Vad kan då konsumenten lita på?

MSC står för Marine Stewardship Council. Organisationen har som mål att minska överfisket i världen och för oss konsumenter ska den lilla blå MSC-loggan signalera juste fisk. Märket bär texten Certified Sustainable Seafood - certifierat hållbart - och för MSC handlar det om tre viktiga områden. Minna Epps är verksamhetschef på MSC i Skandinavien och Östersjöregionen.

– Du kan vara säker på att det är fiskat på ett hållbart bestånd, att det har minimerad negativ inverkan på miljön och att det finns en långsiktig förvaltning så att man kan förvalta den här förnybara resursen på ett ansvarsfullt sätt, säger Minna Epps.

Anna Cronqvist som är konsument i Göteborg lutar sig mot märkningen när hon handlar fisk.

– Jag köper inte jättemycket fisk, men när jag gör det så tycker jag att det känns viktigt att den är fiskad på ett okej sätt och på ett okej ställe, säger hon.

Men när Kaliber granskar tre av av de fiskar och skaldjur vi köper mest av, makrill, torsk och räka, så visar det sig att alla tre har problem.
Torsken från Nordsjön och Skagerack och makrillen från Nordöstra Atlanten är överfiskade. Nordhavsräka ligger precis över gränsen till överfiskad och trots det är samtliga MSC-märkta.
Dessutom bottentrålas torsk även om det det finns mer skonsamma fiskemetoder för livsmiljöerna i havet.

Minna Epps, verksamhetschef på MSC säger att fisket är hållbart utifrån deras krav och att certifieringsföretagen som granskar gör bedömningar där det krävs minst godkänt på alla de kriterier organisationen satt upp för hållbart fiske.

– När ett fiske granskas och blir certifierat så uppfyller de våra krav.
MSC har 28 olika kriterier, det handlar alltså inte bara om hur beståndet mår. Helhetsbedömningen syftar till att ge en samlad bild av ett fiske, säger Epps. 

Ett fiske kan alltså vara lite sämre inom en kategori vilket kan vägas upp av bättre resultat inom ett annat område. Ett fiske som får dåligt betyg måste också jobba för att förbättra sig för att få behålla sin certifiering.

Forskaren Massimiliano Max Cardinale är av en annan uppfattning. Han jobbar på Havsfiskelaboratoriet och har lett arbetet med att uppskatta räkbeståndet för Internationella Havsforskningsinstitutet, ICES. Han anser att räkfisket inte är hållbart just nu eftersom beståndet varit för litet. Dessutom saknas det en förvaltningsplan för hur fisket ska bedrivas.

– Jag tycker inte att det är speciellt optimalt när det gäller sån här MSC-certififiering. Beståndet är inte hållbart fiskat idag och det vet vi, säger Cardinale till Kaliber.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".