Barn leker i ruinerna i Kobane i Kurdistan, Syrien som attackerades av IS.  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT
Barn leker i ruinerna i Kobane som attackerades av IS tidigare i år. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT

Larm om att IS tillverkar senapsgas

Terrorrörelsen IS tillverkar troligen det förbjudna kemiska stridsmedlet senapsgas, enligt den internationella Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW).

Över 20 rapporterade fall av användning av kemiska stridsmedel i Syrien utreds av FN och OPCW.

Ahmet Üzümcü, OPCW:s chef, säger att senapsgas använts av IS i Syrien och Irak. Prover av senapsgasen har analyserat av organisationen, som konstaterar att senapsgasen var "av dålig kvalitet, men fortfarande skadlig" och inte minst det faktum att kompetensen finns att sätta in gasen som vapen är "extremt oroande", enligt Üzümcü.

– Speciellt med tanke på att det finns flera utländska soldater (som slåss med IS) i dessa länder som kan återvända till sina ursprungsländer en dag. Det kräver en hög grad av vaksamhet i våra länder.

Att stoppa jihadistgrupper från att få tag i kemiska vapen är en utmaning som ligger "i topp på agendan" för OPCW, säger Üzümcü.

FN:s säkerhetsråd har efter ett förslag från USA, och med stöd av Ryssland, beslutat att utredningen om kemiska vapen i Syrien ska förlängas med ett år. Utredningen är ett samarbete mellan FN och OPCW – som har 192 medlemsstater – och den förlängs till november 2017.

USA:s FN-ambassadör Samantha Power säger att utredningsarbetet är "långt ifrån färdigt", och hänvisar till rapporter om gasattacker i östra Aleppo.

Ahmet Üzümcü säger att OPCW är delaktig i utredningar av över 20 rapporterade fall av användning av kemiska stridsmedel i Syrien, mest klorgas och senapsgas. Rapporterna kommer från både den syriska regimen och från olika rebellgrupper i landet och nu hämtar OPCW in information och analyserar den.

Tidigare utredningar har slagit fast att regimen 2014 och 2015 utförde tre klorgasattacker mot byar i Syrien, och att IS låg bakom en attack med senapsgas i fjol.

– Speciellt med tanke på att det finns flera utländska soldater (som ingår i IS) i dessa länder som kan återvända till sina ursprungsländer en dag. Det kräver en hög grad av vaksamhet i våra länder.

Ahmet Üzümcü, chef för den internationella Organisationen för förbud mot kemiska vapen, till AFP om en av orsakerna till varför det är oroande om IS kan tillverka senapsgas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".