Trump går med på förlikning

1:45 min

USA:s blivande president Donald Trump har gått med på att betala 25 miljoner dollar, motsvarande omkring 230 miljoner kronor, för förlikning i tre fall där han stämts för bedrägeri.

Den utdragna rättsprocessen kring Trump University ser ut att sluta med en förlikning för fastighetsmagnaten och den blivande presidenten Donald Trump.

25 miljoner dollar är priset som hans advokater gått med på att betala i en förlikning i de totalt tre olika rättsfallen som rör bedrägeri.

New Yorks statsåklagare Eric Schneiderman kallar det för en fantastisk vändning i fallet och en stor vinst för alla de över 6 000 personer som nu kommer få tillbaka de avgifter som de betalat.

Donald Trump kommer, förutom ersättning till studenterna, också behöva betala uppemot en miljon dollar till delstaten New York för att ha brutit mot utbildningslagarna.

Den sex år långa rättsprocessen handlar om det så kallade Trump University, en skola som var i bruk från 2005 till 2011 och där studenter utlovades lika blomstrande karrärer i fastighetsbranschen som miljardären själv.

Studenter betalade så mycket som 35 000 dollar i avgift till skolan, och många menar att de lurades av marknadsföringen. Lärarna var till exempel inte handplockade av Donald Trump och vissa elever har hävdat att det de fick lära sig lika gärna hade kunnat läsas på nätet.

I somras väckte Trump stor uppmärksamhet när han hävdade att domaren i två av rättsfallen gällande skolan var jävig, eftersom hans föräldrar invandrat från Mexiko, och ett av Trumps vallöften var att bygga en mur mot just Mexiko.

Trump har också granskats för mutor när det gäller en domare vars återvalskampanj Trump sponsrat, och där hennes medarbetare i samma veva valde att inte gå vidare med klagomål mot Trump University.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista