x
Foto: Foto: AP

Sverige går emot EU:s flyktingpolitik

"Andra länder ska vara med och hjälpa till"
1:25 min

Det går inte Sveriges väg i förhandlingarna om en gemensam flyktingpolitik i EU.

Sverige driver på för att alla EU-länder ska ta emot flyktingar, men nu diskuteras en kompromiss som innebär att länderna själva ska få bestämma på vilket sätt de vill bidra vid en ny flyktingkris.

EU:s ordförandeland Slovakien har lagt fram ett kompromissförslag som Ekot har läst. Enligt förslaget ska EU-länderna själva få välja hur de vill bidra, till exempel med pengar, skicka gränspoliser eller asylhandläggare eller hjälpa till att utvisa asylsökande som fått avslag på sina asylansökningar.

Det ska alltså vara frivilligt vad man väljer att göra.

Det här går stick i stäv med det förslag som EU-kommisisonen la fram i våras som innebär att EU-länderna ska ta gemensamt ansvar, och att varje land ska tilldelas en flyktringkvot som är tvingande.

EU-kommissionens förslag möttes genast av skarp kritk från den så kallade Visegradgruppen – Polen, Tjeckien, , Slovakien och Ungern – som motsätter sig tvingande regler.

På måndag väntas en arbetsgrupp utses som ska jobba vidare med det nya kompromissförslaget, där bland andra Tyskland, Tjeckien, Italien och nästa ordförandeland i EU; Malta, som tar över efter Slovakien vid årskiftet, föreslås ingå.

Men Sveriges migrationsminister Morgan Johansson är kritisk till förslaget.

– Grundfrågan handlar om att "ska alla länder kunna åläggas att ta emot flyktingar i en krissituation eller ska man inte?" Jag tror för min del att det inte finns någon annan långsiktig lösning på det här än att säga att när man hamnar i en situation då väldigt många asylsökande kommer till ett enskilt medlemsland, då ska andra länder vara med och hjälpa till, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".