Två bilder: Eiffeltornet i Paris under klimatmötet och tyska kolkraftverk. Foto: Michel Euler/TT och Martin Meissner/TT.
Eiffeltornet i Paris under klimatmötet och tyska kolkraftverk. Foto: Michel Euler/TT och Martin Meissner/TT.

Uppmaning på klimatmötet: "Världens länder bör pressa USA"

Klent klimatbistånd oroar
1:50 min

Det fattas pengar till klimatbistånd åt utsatta fattiga länder som behöver hjälp. När USA:s kommande president dessutom vill skära ned på biståndet kan det förvärra läget.

Azeb Girmal från Etiopien och nätverket LDC Watch (för utvecklingsländer, Least Developed Countries) är frustrerad över löften som aldrig infrias:

– Hittills har vi bara löften, löften. Vi har hört sen 2009 att det ska finnas 100 miljarder dollar till år 2020, men det är långt ifrån vad som behövs, säger Azeb Girmal.

– Behoven är enorma i de mest utsatta länderna. Enligt LDCwatch måste många tusen människor dagligen fly hemifrån på grund av katastrofer som torka och översvämningar.

Den olösta frågan i Parisavtalet om hjälp och stöd till de som är mest utsatta av klimatförändringar har varit central vid klimatmötet i Marrakech.

Även om flera länder här har lovat mer pengar, däribland Sverige som har skjutit till 50 miljoner kronor till den så kallade anpassningsfonden, och ytterligare 200 miljoner till några andra klimatstödformer.

Hur mycket som tillkommit totalt i klimatbistånd från olika länder är det svårt få grepp om, eftersom en del initiativ går in i varandra.

Samtidigt väcker uttalanden från Donald Trump, att USA ska skära i klimatbiståndet oro här, säger Azeb Girmai.

Hon tycker andra länder ska trycka på USA:

– Alla länder bör samarbeta för att hålla USA ansvarigt oavsett presidenten heter Trump eller något annat, säger Azeb Girmai.

Men hon tycker inte att andra länder ska bära större börda om USA backar ur:

– Jag säger inte att andra länder ska låta USA slippa från det kollektiva ansvaret för planetens framtid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".