Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ökade faror i Irak ger flyktingar ny chans

Publicerat lördag 19 november 2016 kl 11.14
"Situationen är allvarlig i hela landet"
(1:24 min)
Människor flyr från Mosul i Irak. Till höger en bild på Migrationsverkets lokaler i Hallonbergen. Foto: AP och Anders Wiklund/TT
Människor flyr från Mosul i Irak. Foto: Foto: AP och Anders Wiklund/TT

Säkerhetsläget i Irak har förvärrats, enligt ett nytt rättsligt ställningstagande från Migrationsverket.

Trots det anser myndigheten att irakier fortsatt kan återvända till vissa delar av landet och då bli internflyktingar, även om den möjligheten bedöms gälla allt färre personer.

Men Madeleine Seidlitz, jurist med ansvar för flyktingfrågor på Amnesty, håller inte med:

– Vi gör ju en annan bedömning, och den går i linje med FN:s flyktingkommissariat, UNHCR, att situationen i hela landet - inklusive de kurdiska delarna - är så allvarlig, så svår och så snabbt föränderlig, och det är så många kränkningarna som begås av de mänskliga rättigheterna, att ingen person i dag bör återsändas med tvång till någon del.

Enligt Migrationsverkets nya bedömning av säkerhetsläget i Irak råder det inre väpnad konflikt i sex provinser, däribland Bagdad, vilket är fler än i myndighetens bedömning från 2014.

I provinsen Nineveh anser Migrationsverket att att våldet är så urskiljningslöst att alla som kommer från provinsen är skyddsbehövande. Även i vissa delar av provinserna Kirkuk och Anbar är läget så svårt, enligt Migrationsverket.

Det här innebär också att vissa irakier vars asylansökningar redan har fått avslag kan komma att få en ny prövning. Asylsökande från andra provinser än de värst drabbade kommer fortfarande få individuella prövningar av sina ärenden.

Men Amnesty anser alltså att alla asylsökande från Irak bör få stanna i Sverige.

Att hänvisa återvändande till internflykt i Irak är inget alternativ på grund av det svårbedömda och osäkra läget, enligt Madelaine Seidlitz.

Fotnot: I en tidigare version av artikeln stod det att Amnesty ville slopa individuella prövningar helt. Det är inte korrekt och uppgiften är nu borttagen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".