Franske premiärministern François Fillon i Nationalförsamlingen. Foto: Remy de la Mauviniere/Scanpix.
Den tidigare premiärminstern, François Fillon, kan bli en av högerns kandidater till presidentvalet nästa år. Foto: Remy de la Mauviniere/Scanpix.

Svårtippat inför franskt primärval

Politiska rävar favoriter till presidentposten
1:42 min

Söndagen den 20 november avgörs första omgången i de franska högerpartiernas primärval inför presidentvalet nästa år.

Det är första gången som väljarna får avgöra vem av sju kandidater som är bäst lämpad för presidentposten. I januari kommer ett liknande val hållas för Socialistpartierna.

– Jag kommer att rösta på Alain Juppé säger taxichauffören Fera Massaoui. Juppé har lång politisk erfarenhet och den kunskap som krävs, säger han.

Den tidigare premiärministern Alain Juppé har hela tiden har haft ledningen i opinionsmätningarna inför högerpartiernas primärval.

Det som alla redan förhåller sig till är möjligheten att Nationella Fronten på yttersta högerkanten och dess kandidat Marine Le Pen kan komma att få uppemot trettio procent av rösterna i presidentvalet. Och det är den kandidat som bäst kan stå emot henne, som ska väljas nu.

De tre som ligger bäst till, är höger-centerpolitikern Alain Juppé som är tidigare premiärminister, den tidigare presidenten Nicolas Sarkozy som ligger långt ut på högerkanten och François Fillon, som också innehaft posten som premiärminister och som politiskt ligger mitt emellan de båda andra.

Det är ett val för högern, men alla franska medborgare över 18 år har kunnat anmäla sig för att rösta, vilket också bäddar för taktikröster.

Marie-Caroline Rocard tänker rösta i både högerns och vänsterns primärval.

– Jag har inte bestämt mig för om det blir Alain Juppé eller François Fillon, säger hon. Hon beklagar att det inte finns fler politiska alternativ och fler unga ansikten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".