Tidigare har migranter protesterat mot bristen på sovplatser utanför kommunhuset i Malmö
Tidigare har migranter protesterat mot bristen på sovplatser utanför kommunhuset i Malmö. Foto: John Alexander Sahlin/TT

Malmöpolisen vill förbjuda övernattning i bil

Säkerhetsdirektör: "En sanitär olägenhet"
1:17 min

I Malmö vill polisen göra det förbjudet att sova över i bilen. En av orsakerna är att det ska bli lättare för polisen att avhysa EU-migranter som i vissa stadsdelar använder bilar att övernatta i.

Per-Erik Ebbeståhl är säkerhets och trygghetsdirektör i Malmö och en av dem som vill se en regeländring.

– På några ställen i Malmö är det så många som sover i sina bilar att det är fråga om sanitär olägenhet mot de som bor i området. Det är fråga om nedskräpning och att man uträttar sina behov i omgivningen, säger Per-Erik Ebbeståhl. 

I dagsläget är det inte förbjudet att sova över i sin bil i Malmö, om bilen är lagligt parkerad.

Men i fredags hade polisen i Malmö möte med ett antal högre chefer i staden för att ändra den lokala ordningsstadgan. En av orsakerna är att polisen lättare vill kunna avhysa EU-migranter från vissa platser.

– Det är därför vi har campingförbud och liknande på vissa platser i Malmö, säger säkerhets- och trygghetsdirektör Per-Erik Ebbeståhl.

Men för att ändra i ordningsstadgan krävs först beslut i kommunfullmäktlige och därefter godkännande av Länsstyrelsen. Och det kan ta lite tid.

– Det är en lång process så det är något vi tittar på för att kunna hantera det på ett lämpligt sätt. Men jag skulle tro att det blir aktuellt först på andra sidan nyår, säger Per-Erik Ebbeståhl.

Men förbudet att sova över i bilen är inte tänkt att gälla alla. Det finns lägen där det är ok att övernatta i baksätet.

– Om det är så att man bråkat med sin make eller maka, eller om man kommer tidigt till ett möte. Det är inte vad som orsakar störningar i samhället, utan det är när vi har grupperingar i samhället som gör så här under längre tid, säger säkerhets och trygghetsdirektör Per Erik Ebbeståhl, Malmö stad.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".