Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

JK uppmanar regeringen att planera och samordna utredandet

Uppdaterat söndag 20 november 2016 kl 18.39
Publicerat söndag 20 november 2016 kl 06.00
Regeringen uppmanas planera bättre
(2:08 min)
Justitiekansler Anna Skarhed, avpixlat.se
Justitiekansler Anna Skarhed. Foto: TT / Patrik Lestander / Högsta Domstolen

Just nu står utredningar om personlig integritet, informationsteknik och yttrandefrihet som spön i backen.

Det regnar rent av lite väl mycket, tycker justitiekansler Anna Skarhed som uppmanar regeringen att planera och samordna utredandet, annars finns risk för att det går ut över kvaliteten i lagstiftningen. 

– Det är möjligt att det är väldigt svårt att få ett helhetsgrepp. Men det måste ändå vara det som är målsättningen och där borde man ha en överordnad organisation som ser till så att det här stämmer överens med varandra, när ni nu får en mängd olika utredningar, säger Anna Skarhed, JK.

Det finns flera orsaker till att det utreds så mycket just nu, om personlig integritet, it och yttrandefrihet. En är att ny teknik inom masskommunikation väcker frågor om avvägning mellan individens integritet och yttrandefriheten.

En annan orsak är att EU i våras beslutade om en dataskyddsförordning, som träder i kraft 2018.

Den ersätter då personuppgiftslagen, PUL. Men förordningen måste kompletteras med nationella lagar.

Det är därför som utredningar tillsätts och avrapporterar i en rasande fart. Detta är inte oproblematiskt och så här skriver justitiekanslern i remissvaret över den senaste i raden av utredningar, den från Integritetskommittén:

"Flera utredningar har inte kunnat fullfölja sina uppdrag fullt ut eller har fått sitt arbete delvis omkullkastat, till följd av det arbete som parallellt bedrivits på EU-nivå"

"Det har vidare förekommit att frågor som ligger nära varandra har hanterats av olika utredningar på ett olyckligt sätt." Slut citat.

För Sveriges del kommer kraven på starkare skydd av den enskildes integritet att ställas mot rätten till information och yttrandefrihet på ett delvis nytt sätt, säger justitiekansler Anna Skarhed.

– Min uppfattning är att de senaste åren så har den personliga integriteten blivit mycket viktigare i svensk debatt. Jag har en känsla av att det varit så i Europa och det har sagts att Sverige ligger efter när det gäller den delen, säger Anna Skarhed.

– Samtidigt så är det min uppfattning att det finns skäl att göra en avvägning i Sverige här. Där det möjligen är så att vi i Sverige har haft en uppfattning som, åtminstone nu med internet, gör att vi kan drabba enskilda för hårt, tillägger hon.

Rubriken har uppdaterats efter publicering

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".