Strumpor med Storbritannien flagga. Foto: Matt Dunham/Scanpix.
Foto: Matt Dunham/Scanpix.

Storbritannien kan förvandla sig till en avreglerad tillflyktsort

Chefsekonom: Efter att landet har lämnat EU
1:26 min

Storbritannien kommer att förvandla landet till ett avreglerat skatteparadis för företag efter att landet har lämnat EU.

Det säger Willem Buiter, global chefsekonom hos finanskoncernen CitiGroup.

– Vi talar om den uppenbara möjligheten, att banker och finansinstitut i Storbritannien kommer att förlora sina möjligheter att sköta kundernas affärer i euro, och att den typen av verksamhet kommer att tvingas flytta till länder inom euro-området.

Willem Buiter tror att Storbritannien kommer att kompensera finansindustrin genom att lätta på det regelverk som i dag finns inom EU, som kraven på eget kapital, kraven på riskvärdering och mycket annat.

Det kan till och med göra det attraktivt att flytta hit fler finansiella verksamheter från övriga EU, säger Willem Buiter

Ytterligare en trolig utveckling efter en Brexit är en kraftig sänkning av bolagsskatten för alla företag för att konkurrera med EU-länderna om bästa villkor för företagande. Bolagsskatten är i dag 20 procent.

– Jag tror att Storbritannien kommer att lägga sig på högst Irlands nivå, säger Willem Buiter.

I Irland är bolagsskatten 12 procent, med generösa möjligheter för företagen att förhandla till sig ännu lägre nivåer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".