Tvådelad bild: Staffan de Mistura blir intervjuad av SR och SVT. Och en förstörd ambulans efter bombangrepp
Staffan de Mistura besöker i dag Damaskus. Foto: Wiktor Nummelin/TT

Staffan de Mistura försöker hejda offensiv

Johan-Mathias Sommarström om läget i Aleppo
2:47 min

FN:s italiensk-svenska fredssändebud Staffan de Mistura är i Damaskus, samtidigt som blodbadet i Aleppo 35 mil norr därom är intensivare än på länge.

Med ryskt stöd är Syriens regim mitt uppe i en skoningslös offensiv mot det rebellhållna östra Aleppo.

Över 100 civila har dödats under de senaste dagarna, enligt oppositionsvänliga Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som bevakar kriget från Storbritannien.

– Samtidigt har attacker skett från den östra sidan mot regeringstrupper. En skolbyggnad har träffats och sju elever dödats, säger Sveriges Radios korrespondent Johan-Mathias Sommarström.

Han säger att det som nu sker är en våldsspiral som nästan inte skådats sedan kriget bröt ut, där sjukhus förstörs och hjälparbetare attackeras.

– Syftet är att kontrollera den östra delen av Aleppo, det vore en av de största segrarna så här långt för regeringssidan, säger Johan-Mathias Sommarström.

Han rapporterar att det bara är regeringen som är inblandad i luftattackerna mot rebellerna i östra Aleppo, Ryssland är engagerat på andra ställen bland annat mot IS och Nusrafronten i Idlib-provinsen.

FN:s sändebud Staffan de Mistura har samtidigt landat i Damaskus för att träffa bland andra Syriens utrikesminister Walid al-Muallim i ett försök att hejda kriget.

Men Johan-Mathias Sommarström tror att en fred ligger långt borta.

– Det ser mörkt ut, regeringssidan har deklarerat att man inte vill inte träffa oppositionen just nu, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".