I Dover slog stormen Angus upp stora vågor mot hamnen.
I Dover slog stormen Angus upp stora vågor mot hamnen. Foto: Gareth Fuller/AP/TT

Stormen Angus på väg in mot Skåne och västkusten

SMHI: träd kan falla av vinden
0:54 min

Stormen Angus drabbar just nu stora delar av Englands sydkust och har gjort 2000 hem strömlösa i engelska Devon, uppger GP. Enligt SMHI är stormen nu på väg mot södra Sverige och västkusten.

– Det kommer bli regn, snö och mycket hårda vindar. Lösa föremål kan föras bort och att träd kan falla, varnar Lisa Frost, metrolog på SMHI.

SMHI har gått ut med en klass 1-varning för vindar på 21-24 meter per sekund över Öresund och längs västkusten. Gränsen för storm går vid 24,5 sekundmeters vindstyrka.

Trafikverket rekommenderar inte vindkänsliga fordon att köra över Öresundsbron och maxhastigheten på bron är 70 kilometer i timmen. Begränsningen gäller fram till midnatt.

Stormen har härjat över brittiska öarna det senaste dygnet och där har polisen i Devon och Cornwall utlyst en särskild händelse och en stugby har evakuerats, uppger GP.

Ovädret träffade Skåne vid 16-tiden på söndageftermiddagen, för att sedan sprida sig över Götaland, med tilltagande vindstyrka som följd.

i Sverige talar prognosen om kraftigt regn och snö under kvällen och natten, med mycket hårda vindbyar särskilt i Bohuslän, Halland och Göteborg.

Längre norrut väntas stora mängder blötsnö över norra Värmland och Dalarna, enligt Lisa Frost på SMHI.

Lisa Frost framhåller att det inte är ovanligt med oväder av detta slag på hösten, men att de i år kommer ovanligt sent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".