Frankrikes premiärminister Francois Fillon under en presskonferens i Paris 7 november 2011. Foto: Francois Mori/Scanpix.
Foto: Francois Mori/TT

Fillon går mot seger

"Klar framgång för Fillons högerpolitik"
1:06 min

François Fillon segrade överraskande i de franska högerpartiernas primärval, där en kandidat ska utses som ska representera högern i vårens presidentval. Den andra valomgången kommer att stå emellan François Fillon och Alin Juppé. Nicolas Sarkozy har erkänt sig besegrad.

– Jag hyser stor respekt för Alain Juppé, men Francois Fillon ligger mig närmare politiskt, jag kommer att lägga min röst på honom, sa Nicolas Sarkozy.
Han höll tal för sina anhängare, när det stod klart att Sarkozy, partiledare för det konservativa partiet, republikanerna, är uträknad ur den franska högerns primärval.

När nära nitti procent av rösterna räknats har den tidigare premiärministern Fracois Fillon stöd av 44,1 procent av väljarna.
Före den förhandstippade favoriten Alain Juppé på 28,2 procent och Nicolas Sarkozy på 21 procent.

En klar framgång för Fillons högerpolitik, hans reformvilja och kampanj, som den ärliga kandidaten, utan korruptionsanklagelser i sitt förflutna.

Och – eller – ett resultat av misstro mot de övriga kandidaterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".