Trump och mexikanska börsen
Mexiko är ett av de länder vars valuta sjunkit efter Donald Trumps valseger. Foto: Drew Angerer/Pedro Pardo

Trumpseger bromsar tillväxt

"Tvingas höja räntan"
1:51 min

Det amerikanska valet har vänt upp och ned på valuta- och räntemarknaden. Dollarn har stärkts kraftigt medan en rad tillväxtländer har drabbats av valutafall och höjda räntor.

– De tre länder som drabbats hårdast är Mexiko, Turkiet och Brasilien. Därefter kommer en stor grupp med länder som Indonesien, Malaysia, Peru, och Colombia, säger Per Hammarlund, chefstrateg för tillväxtmarknader på SEB.

Förändrade flöden på världens kapitalmarknader har drabbat tiillväxtländerna hårt. Valutakurser har sjunkit kraftigt när förvaltare säljer aktier och obligationer i lira, real, ringit, peso eller rupie för att därefter köpa värdepapper i dollar.

Centralbanker i en rad tillväxtländer har därför tvingats att höja räntan för att stoppa utflödena. Höjda räntor innebär i sin tur att investeringar och tillväxt hämmas.

Orsaken till förändringen på valutamarknaden är valet av Donald Trump. Hans utlovade satsning på infrastruktur förväntas sätta fart på amerikansk tillväxt och öka inflationen. Därför stiger långräntorna i USA. Det innebär stora förändringar för många länder, även Sverige, enligt Per Hammarlund.

– På kort sikt påverkas vi inte så mycket, för Sverige är mer beroende av den Europeiska centralbanken. Men på sikt kommer räntorna även här att gå upp, säger Hammarlund.

Hur starkt det amerikanska valet påverkat valutakurser och kapitalflöden går att avläsa i olika diagram. Den 25:e oktober började marknaden att anpassa sig till en ny ekonomisk situation.

– Då ser vi att valutakurserna reagerar på ett uttalande om att Hillary Clintons mail ska utredas ytterligare av FBI. Marknaden prisar in att sannolikheten ökar för att Donald Trump vinner valet, och det ser man på valutamarknaden som då vänder, säger Per Hammarlund på SEB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".