Regeringsförhandling i Danmark
Søren Pape Poulsen, Konservative Folkeparti. Statsminister Lars Løkke Rasmussen, Venstre. Anders Samuelsen, Liberal Alliance.

Nya regeringsförhandlingar i Danmark

Efter en höst präglad av politiska låsningar börjar förhandlingar om en ny dansk trepartiregering idag.

– Det rätta att göra nu är att bjuda in Liberal Alliance och Konservative Folkeparti att bilda regering tillsammans med oss i Venstre, sa statsminister Lars Løkke Rasmussen i ett tal i helgen.

Därmed griper en hårt trängd dansk statsminister enligt många bedömare efter det sista halmstrået för att undgå nyval i Danmark.

Lars Løkke Rasmussen från högerpartiet Venstre leder en minoritetsregering som är beroende av tre borgerliga stödpartier. Men hela hösten har samarbetet varit paralyserat av att ett av stödpartierna, Liberal Alliance, krävt stora skattesänkningar för höginkomsttagare för att fortsätta stödja regeringen. Lättnader som Dansk Folkeparti – ett annat stödparti – vägrat acceptera.

I dag möts tre partiledare för att börja förhandla om en ny gemensam regeringspolitik. Men även en utvidgad högerregering kommer att behöva Dansk Folkepartis stöd, så den avgörande frågan är vilken linje en eventuell ny regering kommer ha i den skattefråga som präglat hela hösten. Statsminister Lars Løkke Rasmussen hoppas att att Liberal Alliance ska mildra sina krav mot att få del av regeringsmakten.

Hittills har partiledare Anders Samuelsen svarat på alla sådana frågor med att regeringsmakt och ansvar är något hans parti alltid eftersträvat.

– Liberal Alliance har alltid önskat att vi var med och tog det yttersta ansvaret genom att sitta i regeringen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".