obama apec
Barack Obama på APEC-mötet i Perus huvudstad Lima Foto: BRENDAN SMIALOWSKI

Obama: Svaret på frihandelns problem är inte nya hinder

Handeln måste bedrivas med hänsyn till anställdas rättigheter och miljön
1:47 min

USA:s avgående president Barack Obama höll i natt vad som ser ut att bli hans sista stora internationella presskonferens, som avslutning på hans sista stora toppmöte. Det var i samband med avslutningen av APEC-mötet i Perus huvudstad Lima, där 21 länder i Stillahavsregionen samlats för att prata ekonomi, och framförallt handelsfrågor.

– Svaret på de problem frihandeln orsakat för en del är inte att dra sig tillbaka eller att sätta upp handelshinder, sade USA:s president Obama, som avslutade sin sista stora rundresa med att försvara den öppna och globala frihandel som hans efterträdare Donald Trump föresatt sig att i grunden förändra.

Svaret är istället att bedriva handel på rätt sätt, med stor hänsyn tagen till både anställdas rättigheter och till miljön, enligt den avgående amerikanske presidenten.

Och det var precis vad representanterna för de 21 Stillahavsgränsande APEC-medlemmarna, från värdlandet Peru till Papaua Nya Guinea, ville höra.

Med USA och Kina som mäktigaste medlemmar utgör APEC 40 procent av världens befolkning och 60 procent av den globala ekonomin. Fri handel, utan hinder, är en grundprincip för organisationen.

Men frågan är vilket värde Obamas ord har nu när han är på väg bort.

APEC-mötet har mest präglats av frånvaron av den man som om två månader efterträder honom, av oro och frågor kring hur, och hur snart, en president Trump kan komma att uppfylla sina vallöften om upprivna, eller i grunden omförhandlade, handelsavtal.

Det gäller inte minst frihandelsavtalet TPP mellan en majoritet av APEC-länderna, minus Kina, som Trump försäkrat inte kommer att ratificeras av USA i sin nuvarande form.

Om USA inte är med på TPP-tåget blir det inget avtal, och då står Kina redo att fylla ett amerikanskt vacuum med en annan variant av handelsavtal, som skulle stärka kinesernas makt i Stillahavsregionen i samma takt som det amerikanska inflytandet skulle minska.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".