Stor razzia mot terrormisstänkta i Italien

Uppdaterad 23:33
På torsdagen genomfördes antiterror aktioner över hela Italien och 174 personer greps, misstänkta för kopplingar till militanta islamister. De gripna är en del av de över 400 personer som säkerhetskontrolleras, uppgav inrikesdepartementet enligt Reuters.

I Italien slog på onsdagsmorgonen stora styrkor tungt beväpnade poliser och karabinjärer till mot vad som uppgavs vara misstänkta terrorister och illegala invandrare.

Över 200 husundersökningar genomfördes i många av landets storstäder.

– Idag, efter attentaten i Madrid och London, måste jag säga att terrorismen knackar på dörren. Inte bara till Italien utan till hela Europa, sade Italiens inrikesminister Giusppe Pisanu i parlamentet på tisdagen.

Krävde nya medel
Minister Giuseppe Pisanu markerade de orden när han krävde nya medel i kampen mot terrorismen. Han vill ge polisen ett dygn på sig att förhöra gripna misstänkta utan att en försvarsadvokat måste vara närvarande.

Men också tekniska finesser som att det måste bli slut på mobiltelefonkort utan att innehavarna behöver identifiera sig. Telebolagen måste spara alla sina data om trafiken i flera år.

Trots att tumskruven nu dras åt var enigheten osedvanligt kompakt i parlamentet på tisdagen. Större delen av oppositionen var nöjd.

Enda undantaget var yttersta vänstern som krävde ett snabbt uttåg ur Irak och som uttryckte sin oro över den långa tiden i polishäktet.

Började i gryningen
Regeringspartiet Lega Nord däremot ville att polisgripandet skulle kunna utsträckas till 72 timmar.

Men så hade också partiets justitieminister låtit undslippa sig att han och kollegorna redan visste att Italien skulle drabbas av ett attentat och att det var tidsatt till i februari.

Aktionen på onsdagen började som vanligt i gryningen. I första hand greps misstänkta som redan tidigare finns med i utredningar om islamska extremistgrupper i Italien.

Tillslag gjordes också i byggnader där illegala invandrare gömmer sig.

Åke Malm, Rom
ake.malm@sr.se