Nordhavsräkan bottentrålas men är ändå MSC-märkt
Nordhavsräkan bottentrålas men är ändå MSC-märkt Foto: Samira Othman SR
Efter Kalibers granskning:

Kritiker vill skärpa kraven för miljömärkning av fisk och skaldjur

Efter Kalibers granskning höjs nu röster för att MSC ska skärpa kraven på sin miljömärkning av fisk och skaldjur.

Idag har P1-programmet Kaliber avslöjat att tre av våra mest populära vildfångade matfiskar och skaldjur - makrill, torsk och nordsjöräka  - som miljömärkts med MSC:s logga kommer från ohållbara bestånd eller bestånd där det bedrivs överfiske.

Den tyske fiskforskaren Rainer Froese har gått från att ha applåderat MSC till att bli en av deras skarpaste kritiker.

– Om de skulle göra sitt jobb ordentligt skulle de kunna spela en mycket viktig roll i att reformera fisket och återuppbygga haven, säger han. 

Rainer Froese, biolog och fiskforskare vid Helmholtz-centret i Kiel i Tyskland säger att MSC behövs men att de måste sluta certifiera fisken som bedriver överfiske - alltså där det fiskas mer än reproduktionen i beståndet.

– Sluta certifiera bestånd som är föremål för överfiske, säger Froese.

MSC - Marine Stewardship Council är världens största hållbarhetsmärkning av vildfångad fisk. Minna Epps som är verksamhetschef för MSC i Skandinavien och Östersjöregionen berättar vad märkningen lovar oss konsumenter.

– Det är huvudsakligen inom tre områden, det ska komma från bärkraftiga bestånd, fisket ska ske med minsta möjliga påverkan på den marina miljön och det ska förvaltas på ett ansvarsfullt sätt så att det kan vara hållbart på lång sikt.

Men analyser från den etablerade forskningen, ICES - internationella havsforskningsinstitutet, visar att torsken från Nordsjön och Skagerack och makrillen från nordöstra Atlanten överfiskas.
Och för Nordhavsräka ligger det precis över gränsen till överfiske och forskare anser att fisket är ohållbart. Trots det är de MSC-märkta vilket beror på att certifiering av ett fiske görs utifrån många olika kriterier. Sammantaget är det hållbart enligt MSC. 

– Ja de uppfyller kraven, säger Minna Epps.

Men MSC-certifieringen får även kritik från Naturskyddsföreningen som anser att fisk som bottentrålas när det finns mer skonsamma fiskemetoder inte borde certifieras.
Ellen Bruno är ansvarig för fiskefrågor på Naturskyddsföreningen.

– Man måste kanske börja lite lågt och sen får man successivt höja vart efter man in fler fisken i systemet. Så det är steg vi förväntar oss att de tar framöver, att helt förbjuda bottentrålning, säger hon.

Relaterat

Mer om Jordbruk & fiske

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".