SAS-plan flyger
Foto: TT

SAS funderar på fler besparingsalternativ

Ska anställda utanför Skandinavien
1:05 min

Flygbolaget SAS funderar på sänka sina kostnader genom att ha anställda utanför Skandinavien. Det skriver SAS vd Rickard Gustafson i ett mejl till anställda.

Flygbolaget SAS funderar på sänka sina kostnader genom att ha anställda utanför Skandinavien. Det skriver SAS vd Rickard Gustafson i ett mejl till anställda.

Det är den danska branschsajten Check-in som citerar ett mail som SAS vd Rickard Gustafson skrivit till dem anställda. I mailet står att SAS överväger etablering av ett driftställe utanför Skandinavien.

Det underförstådda syftet lär vara att anställa piloter och kabinpersonal i ett land där lönerna är lägre, och på så sätt också sänka sina kostnader. Övervägandet sägs vara en del av en strategisk uppdatering.

SAS presschef Fredrik Henriksson bekräftar för Ekot att det handlar om att informera anställda om en strategisk uppdatering, men påpekar samtidigt att det egentligen inte är någon förändring jämfört med vad som sagts tidigare, och att inga beslut är tagna.

Enligt den danska sajten Check-in ska strategiuppdateringen presenteras vid nästa kvartalsrapport, och mailet kan ses som ett sätt att förbereda dom anställda, och ett försök att förebygga frustration som tidigare mindre förankrade strategiförändringar har gett upphov till.

SAS vd Rickard Gustafson har tidigare vid flera tillfällen efterlyst gemensamma spelregler inom EU, och pratat om att SAS pressas av att andra flygbolag använder bemanningsbolag, har personal stationerade i länder med lägre löner, eller hyr in både plan och besättning. Allt för att minska kostnaderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".