Säljtopp för bryggerierna i värmen

Solen och värmen innebär ökade försäljningssiffror för Sveriges bryggerier. På Banco bryggeri i Skruv har man under sommarens första månader ökat försäljningen med 25--30 procent mot samma tid förra sommaren.

– Mycket varmt och sol, då ökar konsumtionen helt klart. Folk tycker att det är trevligt att sitta med en öl extra, eller läsk och vatten. Värmen betyder otroligt mycket för oss, säger Jonny Carlsson, platschef på bryggeriet.

Så ni tittar på väderprognoserna med glädje just nu.

– Absolut. När det börjar bli varmt tar det två-tre dygn innan man märker det rent konkret i försäljningen.

Personalen på Bancos bryggeri i Skruv har haft en hektisk start på sommaren. Framförallt inför midsommar gick produktionen på högtryck.

Vatten när det är som hetast
Det är de heta dagarna och ljumma kvällarna med tillhörande grillning som lockar oss svenskar till en ökad konsumtion av öl, läsk och vatten.

De tre dryckerna ökar i ungefär samma omfattning, men Svenska Bryggareföreningens vd Peter Mattson säger att så länge det råder behaglig sommartemperatur så går det åt mycket öl, men när termometern börjar närma sig 30-strecket så dricker vi svenskar i regel mer vatten och läsk.

– Jag har nog druckit mer vatten för att det är så varmt, säger Margaretha Fogård från Hovmantorp.

Hon har fyllt två stora påsar med tomburkar och plastflaskor och tagit bilen till Lessebo för att panta.

Vilken dryck föredrar ni där hemma?

– Öl kan min man dricka, och jag dricker gärna Loka eller cider, säger Margaretha Fogård.

Rekordsiffror om värmen stannar
Vi svenskar häller i oss ungefär 150 liter öl, vatten och läsk per person och år. Förra sommaren visade på en tydlig nedgång jämfört med tidigare somrar, men i år pekar försäljningssiffrorna markant uppåt hos de flesta svenska bryggerier.

Om årets sommarvärme håller i sig så tror Banco bryggeris platschef Jonny Carlsson på rekordsiffror.

– Fortsätter det så här är vi bara glada. Då har vi gjort en topp i år igen. För bryggerierna och glassfabrikörerna kan det inte vara bättre än så här, säger Jonny Carlsson.

Martin Ekeholm
martin.ekeholm@sr.se