Burhöns. Foto:TT
stora kommersiella fjäderbesättningar får nu inte vistas utomhus Foto: TT

Jordbruksverket höjer skydd efter influensa

Jordbruksverket: Många fåglar kan dö vid ett utbrott
1:36 min

Jordbruksverket har i dag beslutat att införa skyddsnivån 2, vad gäller hantering av alla svenska tamfåglar.

Detta är en åtgärd sedan man i Danmark har hittat änder som drabbats av den smittsamma fågelinfluensan H5N8.

– I det här fallet så innebär det då att fåglar på de kommersiella fjäderfäbesättningarna ska vara inomhus. De här små hobbybesättningarna ska då helst vara inne också. Men om det inte går så ska de åtminstone vara inhängnade och de ska ha foder och vatten under tak, säger Karin Åhl, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket. 

Det blir nu också förbjudet att hålla utställningar eller tävlingar med tamfåglar för att undvika att flera olika fjäderbesättningar samlas från olika håll.

Och det blir länsstyrelserna i landet som har ansvaret som varandes tillsynsmyndighet att nu se till att skyddsnivå 2 upprätthålls i landet.

Sverige har varit skonat från utbrott av fågelviruset H5N8. Senast Jordbruksverket höjde risknivån som idag, till klass 2, var år 2007.

Beslutet från Jordbruksverket är en skyddsåtgärd. Ett influensautbrott skulle kunna slå hårt mot såväl fåglar som näring om den väl får fäste. Det menar Karin Åhl.

– Den här aggressiva typen av influensa, där är det ofta som så att man bara hittar väldigt många döda fåglar. Man kan också se att de äter sämre och har lägre värpproduktion om det är värphöns, sedan så dör väldigt många

Men för människor finns ingen anledning till oro för vidare smittspridning.

– Just den här typen av fågelinfluensa har man aldrig sett på människor. Så det är inte en sådan humanvariant som går över till människor lätt. Folkhälsomyndigheten har gjort bedömningen att detta ska smitta på människor är närmast obefintlig.

Det blir nu länsstyrelsernas uppgift, som har ansvaret som tillsynsmyndighet, att se till att skyddsnivån upprätthålls i landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".