Påven Franciskus lämnar Malmö Arena och det ekumeniska eventet på måndagen.
Påven Franciskus låter nu även präster förlåta kvinnor som genomfört abort. Foto: TT

Nu ska katolska präster kunna ge förlåtelse efter abort

Kyrkoherde: En bra förändring
2:07 min

Nu ska abort kunna förlåtas av katolska präster, det har påve Franciskus meddelat i ett uttalande. Tidigare har bara biskopar eller särskilda biktfäder fått göra detta.

Men påven underströk ändå att "abort är en allvarlig synd, eftersom det gör slut på ett oskyldigt liv."

Pater Dominik Terstriep som är kyrkoherde vid S:ta Eugenia katolska församling i Stockholm säger att man ska se den här förändringen i samband med Barmhärtighetsåret som avslutades på söndagen i Rom.

– Tidigare var en abort förbehållen biskoparna att ge syndernas förlåtelse för. Således är det en nyhet att påven nu tillstår avlösningen till alla präster som får höra bikt, säger Dominik Terstriep.

Dominik Terstriep säger att det förekommer väldigt ofta att kvinnor kommer till den katolska kyrkan och ber om syndernas förlåtelse.  

– Det här betyder att när någon kommer till prästen och biktar sig för att ha gjort abort, att prästen med detsamma kan ge syndernas förlåtelse och inte måste vidarebefordra personen till biskopen eller be om tillstånd från biskopen. Det vill säga det går med detsamma och man har avskaffat en instans, säger Dominik Terstriep.

Är det här en bra förändring som påven gör?

– Ja, det tycker jag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".