Dålig tillsyn av ungdomshem

Riksrevisionsverket riktar skarp kritik mot tillsynen av en speciell typ av behandlingshem för barn och ungdomar, HVB-hem eller hem för vård och boende.
Länsstyrelserna, som delar tillsynsansvaret av HVB-hemmen med kommunerna, klarar inte sina egna mål. Det kan ifrågasättas om tillsynen kan garantera kvalitet och säkerhet i vården, skriver Riksrevisionsverket i sin rapport. Ungdomarna får inte uttrycka sin åsikt Kritiken handlar bland annat om att hemmen besöks för sällan. Hälften av hemmen besöks bara en gång på fem år eller inte alls. Besöken är dessutom oftast anmälda i förväg, vilket i sin tur leder till att det finns möjlighet att rätta till brister innan själva tillsynen sker. RRV anser också att barnen och ungdomarna alltför sällan tillfrågas om deras syn på vården. När väl tillsynen görs förs det i högre grad fram kritik mot verksamheten i stort än mot vårdens innehåll och kvalité. Förslag till förändring För att förbättra tillsynen vill RRV bland annat ha en tydligare ansvarsfördelning mellan kommunerna och länsstyrelserna. Verket anser också att kvalitén på vården skiftar snabbt och därför bör tillsynen ske tätare och mer regelbundet, minst en gång om året. Desstuom vill de att länsstyrelserna ska ha möjlighet att snabbt stänga behandlingshem som har särskilt allvarliga brister. Det finns ungefär 450 HVB-hem och de allra flesta är privata. Under 90-talet har allt större andel av barn och unga som omhändertas placerats på institution.
Annika Digréus
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".