”Turkiet måste släppa de fängslade parlamentarikerna”

1:01 min

Turkiet måste släppa de fängslade parlamentarikerna från det prokurdiska partiet HDP. Det är budskapet när en delegation med 15 europeiska socialdemokrater nu besöker landet.

Men det turkiska justitiedepartementet har inte ens besvarat delegationens begäran att få träffa de fängslade. Det berättar riksdagsledamoten Marie Granlund på plats utanför det fängelse som håller politikerna inlåsta.

– Vi ville komma in och göra ett besök inne i fängelset, men det fick vi tyvärr inte göra, så vi har manifesterat utanför i stället, säger hon.

Det var natten mot den fjärde november som 12 politiker i Turkiets tredje största parti, prokurdiska HDP greps, bland annat dom båda partiledarna.

President Tayyip Erdogan har efter försöket till statskupp i somras gripit tusentals oppositionella, bland annat många journalister och lärare.

Men det var något nytt att även folkvalda politiker drabbas.

Inom EU var det flera länder som reagerade på nyheten. Både Sverige och Tyskland markerade till exempel genom att kalla upp landets ambassadörer.

Och nu finns alltså en delegation med Socialdemokrater från Tyskland, Österrike, Italien Frankrike och Sverige på plats för att protestera.

– Jag är själv parlamentariker och om jag hade blivit fängslad av politiska skäl, så hade jag varit tacksam om parlamentariker från andra länder hade slutit upp, säger Marie Granlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista