Alain Juppé och Francois Fillon möts i en avgörande avgång på söndag
Alain Juppé och Francois Fillon möts i en avgörande avgång på söndag Foto: Christophe Archambault /AFP /TT

Över fyra miljoner röstade i Franska primärvalen

Tog en jordskredsseger femton procentenheter framför tvåan
1:09 min

I första omgången i de franska högerpartiernas primärval blev François Fillon segrare med oväntat stor marginal. Fillon som legat långt efter i opinionsmätningarna, visade sig ha ett stort stöd i hela landet.

"Det är högerns och centerns värderingar som segrat och att inget kan stoppa en nation som är stolt," sa han själv efter segern.

Han står för en konservativ politik med en reformagenda, han ger ett stabilt och diplomatiskt intryck samtidigt som han gärna ger en känga åt opinionsinstitut och journalister.

Själv har han hela tiden sagt att han kommer att vinna.

Men en jordskredsseger femton procentenheter framför tvåan Alain Juppé hade ingen förutsett, alla hade räknat med ett jämnare lopp mellan de tre toppkandidaterna.

Valresultatet visar att Fillon var den populäraste kandidaten i stort sett alla valdistrikt.

Det som ytterst står på spel, är att utse den kandidat som är mest lämpad att ställas emot ytterhögerpartiet Nationella frontens Marine Le Pen, i en möjlig slutstrid om presidentposten nästa år.

Den kandidaten måste kunna ena flera politiska viljor.

Att frågan engagerar visar valdeltagandet. Över fyra miljoner väljare, nära en tiondel av väljarkåren, gick ut och röstade igår, även många som anser sig vara vänsterväljare.

Franska medier talar om att mellan 8 och 10 procent av rösterna var rena proteströster mot Sarkozy.

Det de opponerade sig emot är det som några väljare kallar en "Trumpifiering" av politiken och emot den tidigare presidentens populistiska och hårdföra valkampanj. Sarkozy var ödmjuk när han förklarade sig besegrad sent igår kväll.

Nu väntar ännu en kampanjvecka med en tv-debatt mellan den mer liberala Alain Juppé och konservativa François Fillon på torsdag. På söndag återvänder fransmännen till vallokalerna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".