Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio
Rosenlundsbadet i Jönköping. Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio

"Jag vågade inte ens duscha hemma"

Badhus kräver ny lag mot tafsare
2:41 min

Justitiedepartementet utreder möjligheten att kunna portförbjuda badgäster som tafsar. Detta efter att Socialdemokraterna i Stockholm stad sagt att man vill se en lagändring.

– Jag ville inte vara naken, och lindade in mig i filtar för att skydda min kropp, säger en kvinna i 20-årsåldern, som i vintras utsattes för ett sexuellt ofredande på Rosenlundsbadet i Jönköping.

Socialdemokraterna i Stockholm vill nu se en lagändring som möjliggör tillträdesförbud till stadens badhus för den som bryter mot reglerna.

I dag kan badhuset spärra inpasseringskortet för en gäst som bryter mot ordningsreglerna. Men om personen istället löser engångsbiljett kan inte badhuset neka en person inträde, trots att de tidigare utsatt andra badgäster för övergrepp.

Ekot har pratat med en kvinna i 20-årsåldern som i vintras utsattes för ett sexuellt ofredande på Rosenlundsbadet i Jönköping.

Efter händelsen ville hon inte ens duscha när hon var hemma, eftersom hon kände sig så otrygg, berättar hon.

– Jag kände mig iaktagen hela tiden och äcklad av allt som hade med människor att göra. Jag ville inte vara naken, och lindade in mig i filtar för att skydda min kropp. Det var direkt efteråt, och jag mår fortfarande dåligt trots att det snart gått ett år, säger hon.

Hon har inte besökt ett badhus sedan händelsen.

– Jag vet inte när jag kommer känna mig redo för att åka och simma igen, om jag någonsin gör det. Jag litar inte på någon annan än mig själv, så osäker kan man bli av att vara med om en sån här sak.

Den 20-årige gärningsmannen dömdes till 80 dagsböter för sexuellt ofredande.

Rapporter om problem med sexuella ofredanden i simhallar har senaste tiden kommit från flera håll i landet. Enligt polisen anmäldes brottet sexuellt ofredande på badanläggningar vid 123 olika brottstillfällen förra året.

Det finns fällande tingsrättsdomar från bland annat Karlskrona, Örnsköldsvik, Stockholm och Borlänge.

I Borlängefallet skedde brottet på den anläggning som Ulla-Karin Solum är vd för. Hon är positiv till förslaget att kunna utfärda tillträdesförbud.

– Att man gör en markering. Att det här tillåter vi inte, och att man stänger av någon i en månad eller så. Det behöver ju inte vara på livstid, säger Ulla-Karin Solum.

Skulle det göra simhallen tryggare?

– Absolut, utan tvekan så skulle det framförallt kännas tryggt för badgästerna men även för personalen som hamnar i konflikt med de här personerna.

Du upplever att ni känner till de personerna som utför sånna här saker och återkommer?

– Ja, precis. Och så blir det extrabevkaning på dem. Och då tappar man fokus och säkerhet på andra badande.

Justitiedepartementen har nu börjat utreda frågan. Och om inte badhusen lyckas skapa ordning på andra sätt, är tillträdesförbud en möjlig åtgärd, säger justitieminister Morgan Johansson.

– Här verkar det vara så att man behöver kraftfullare instrument för att upprätta ordningen, och då är jag beredd att överväga det, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".