Storstrejken på Lufthansa kommer att påverka närmare en halv miljon passagerare.
Foto: Michael Probst/TT

Lufthansas piloter strejkar på onsdag

Lufthansa: Vi arbetar just nu för ett specifikt flygschema
1:02 min

Förhandlingar om ett nytt kollektivavtal för piloterna på det tyska flygbolaget Lufthansa har brutit samman.

Pilotfacket, Vereinigung Cockpit, går ut i en 24-timmarsstrejk på onsdagen.

– Vi arbetar just nu för ett specifikt flygschema till på onsdag. Till det är klar och publicerat på Lufthansas webbsida kan vi inte säga vilka flyg som kommer att bli påverkade. Vi försöker informera våra kunder så fort vi kan, säger Mi-Kjung Lee på Lufthansa.

Konflikten är en surdeg för de 5 400 piloterna på Lufthansa, Lufthansa Cargo och dotterbolaget Germanwings, som gått ut i strejk mer än ett dussin gånger de gångna fyra åren.

Hur de svenska flygen påverkas är oklart.

– I nuläget har vi ingen bekräftat information. Men vi ser att det kommer ha en begränsad påverkan på svensk trafik, säger Ulrika Fager som är pressinformatör på Swedavia

Flygbolaget Lufthansa vill bland annat pressa löner och villkor för att få bättre förutsättningar att konkurrera med lågpriskonkurrenter och har sedan tidigare gjort upp med kabinanställda och markpersonal.

I Sverige är det flygen till Tyskland som kan påverkas.

– Vi har i normala fall ett tiotal avgångar från Arlanda och ungefär sju från Göteborg. Utifrån mängden avgångar så är det en liten del. Dessutom har vi ingen information om vilka möjligheter det finns till ombokningar för resenärerna, säger Ulrika Fager.

Enligt Vereinigung Cockpit har Lufthansa-bolagens piloter inte haft något lönelyft på fem år och det som nu erbjudits var frysta löner.

Lufthansas piloter förhandlar även om pensions- och arbetsvillkor.

På Swedavia uppmanar man resenärerna att vara uppmärksamma om man ska till Tyskland på onsdag.

– Det viktigaste för resenären är att hålla sig uppdaterad via sin resebyrå, alternativt via Lufthansa, säger Ulrika Fager.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".