Ministern missar helt kosttillskotten, säger Saila Quicklund.
Ministern missar helt kosttillskotten, säger Saila Quicklund. Foto: Bertil Ericson, Jessica Gow / TT

Dopingtester på gym kritiseras av M: Ministern gör det väldigt lätt för sig

"Det behövs en mycket bredare lösning än så".
1:30 min

Idrottsminister Gabriel Wikströms förslag om att det framöver ska bli möjligt att dopingtesta vanliga gymbesökare anses otillräckligt av Moderaterna.

Ministerns förslag kommer inte åt andra stora problem, säger Saila Quicklund, idrottspolitisk talesperson.

– Jag tycker att idrottsministern gör det väldigt lätt för sig med att bara tro att dopingtester är lösningen på det här problemet. Det behövs en mycket bredare lösning än så. 

Det idrottsministern vill är att det ska bli tillåtet att ha oanmälda dopingtester på gym. 

– Förslaget handlar om att komma åt den doping som sker utanför den organiserade idrotten och där är det framför allt unga män som är i riskzonen, säger Gabriel Wikström, idrottsminister.

Saila Wikström har inget emot att det görs dopingtester, det är viktigt.

Men om man enbart koncentrerar sig på dopingpreparat så missar man helt kosttillskotten som innehåller många hälsofarliga ämnen och också används av kvinnor i stor utsträckning, menar Saila Quicklund.

– Då räcker det inte med att ta prover via urin och blod på gymbesökarna utan här krävs det stora utbildningsinsatser för att försöka få ut kunskapen om kosttillskotten och vad de kan innebära för folkhälsan. 

Hon upprepar också ett krav som Moderaterna framfört tidigare:
Skapa en fristående organisatione för dopingkontroll. Ställ den närmare forskningen och ta bort den från RF, från Riksidrottsförbundet.

– Idrotten ska inte själva kunna utreda sina egna mål. Det är en viktig fråga. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".