Människosamling
1 av 2
Hundratals bybor samlade i Maratobé på södra Madagaskar. Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio.
Kvinna med barn på armen.
2 av 2
16-åriga Haingo Naina med sin son vid sin lilla vasshydda. Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio.

Hundratusentals människor svälthotade på Madagaskar

Nutritionsansvarig: De kommande månaderna blir kritiska
1:50 min

På Madagaskar är läget kritiskt på grund av torka och dåliga skördar. Framförallt är öns södra delar hårt drabbat av klimatförändringar.

För omkring 850 000 är läget kritiskt, enligt FN.

I den lilla byn Marvatobé har ett hundratal människor samlats. Strax ska FN dela ut livsmedel och de som är prioriterade - gravida, kvinnor med små barn och änkor - får sina namn uppropade från en lista.

De uteblivna regnen, torkan och missväxten har drabbat ett redan fattigt land. Runt 90 procent av befolkningen lever på mindre än två dollar om dagen.

Många ser sig tvingade att hugga ner träd för att sälja som ved och träkol för att överleva, vilket bara förvärrar situationen.

16-åriga Haingo Naina är bland de prioriterade. Trots sin unga ålder är hon redan ensamstående mor. Här får hon matolja, lite bönor och majs för att underlätta tillvaron. Drygt en vecka tror hon att maten kommer att räcka till.

Stora områden här är klassade som fas fyra eller kategori fyra på en femgradig skala över livsmedelssituationen. Fas fem är svält.

FN:s olika hjälporganisationer delar inte bara ut mat, utan försöker också få ut utsäde och redskap till de drabbade jordbrukarna. Förhoppningen är det kommer regn i december eller januari.

Nora Hobbs som är nutritionsansvarig på FN:s livsmedelsprogram på ön Madagaskar säger att man inte väntar sig någon förbättring av läget förrän i februari.

– De kommande månaderna blir kritiska, eftersom många hushåll behöver hjälp med både utsäde och mat, säger Nora Hobbs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".