Bildkollage med Donald Trump Barack Obama Isabella Lövin.
1 av 3
President Barack Obama inledde satsningen Power Africa år 2013. Nu riskerar projektet att bli av med resurser när Donald Trump blir president. Foto: AP/TT
Kvinna
2 av 3
Bistånds- och klimatminister Isabella Lövin. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Man på tak.
3 av 3
En man i byn Kwa-Mutisya i Kenya justerar en solpanel på sitt tak. Foto: TONY KARUMBA/TT

Klimatbistånd till Afrika riskeras när Trump tillträder

Lövin: Jag tror besvikelsen kommer att bli enorm
1:38 min

Ett svenskt-amerikanskt projekt om att bygga ut elförsörjningen i Afrika kan bli av med resurser när Donald Trump blir president.

 Trump har hotat med att dra ned på USA:s klimatbistånd och om USA backar ur vore det illa, säger bistånds- och klimatminister Isabella Lövin.

– Jag tror besvikelsen kommer att bli enorm om han skulle dra sig ur till exempel Power Africa, som är president Obamas stora projekt där Sverige också är delaktigt.

– Vi har genom Sida åtagit oss att mobilisera en miljard dollar i förnybar energi i Afrika. Det är 600 miljoner människor som kommer kunna omfattas av hjälpen att få energi till alla dem som ännu inte har det, säger Isabella Lövin.

President Barack Obama inledde satsningen Power Africa år 2013. Sverige var det första land som anslöt sig efter USA. Den utlovade miljarden dollar från Sverige är inte bara budgetpengar.

Det rör sig också om bankgarantier och lån, så att företag lättare ska kunna investera i el i de afrikanska länderna söder om Sahara. Pengarna från Sverige ska mobiliseras på tio år fram till år 2024.

Förutom USAID och svenska Sida medverkar Världsbanken och Afrikanska utvecklingsbanken, Kanada Norge och flera EU-länder.

Om Donald Trump skulle dra bort USA:s stöd t projektet, är frågan vad det betyder för mottagarna eller för de andra inblandade givarna.

Enligt uppgift från Sida betyder det inte att andra får ta en större kostnad. Bistånds- och klimatminister Isabella Lövin vill vänta och se vad USA gör.

– Det är för tidigt att spekulera i det nu. Vi ser ju också att det är andra givare som borde göra mer. Det finns också nya ekonomier som borde kunna bidra mer så det är för tidigt att uttala sig om, säger Isabella Lövin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".