Trumps nej till TPP-avtalet ökar Kinas inflytande

2:11 min

Med Donald Trump som president kommer USA inte att ratificera frihandelsavtalet TPP. Beslut om det tänker Trump fatta redan sin första dag som president, säger han i en video där han berättar om sina planer för den första tiden vid makten.

Han kallar avtalet för "en potentiell katastrof" för USA.

Att USA drar sig ur Trans-Pacific Partnership, som omfattar 40 procent av världshandeln, innebär ökat inflytande för Kina.

Thomas Wright är säkerhetspolitisk analytiker på Brookings Institution i Washington.

– Det är ingen tvekan om att nettoeffekten av Donald Trumps förslag är ett starkare Kina, säger analytikern Thomas Wright, inte svagare.

Wright talar dels om Trumps skepsis till att USA ska fortsätta betala för försvar av sina allierade i Sydostasien, dels om Trumps beskrivning av frihandelsavtalet TPP som en "katastrof" och att USA inte kommer att godkänna det.

TPP omfattar USA, Kanada, Japan, Australien, Brunei, Chile, Malasysia, Mexico, Nya Zealand, Peru, Singapore och Vietnam - och därmed 40 procent av världshandeln.

Det är färdigförhandlat, men ännu inte godkänt av de deltagande länderna.

Kina deltar inte och från amerikansk sida har TPP betraktats som en strategisk politisk och ekonomisk motvikt till Kinas inflytande i regionen.

Senast på Apec-mötet i Lima i Peru i helgen, sa president Barack Obama att det vore att underminera USA:s ställning i regionen att inte ratificera avtalet.

Obama har tagit politisk strid för att få igenom det i kongressen, men har gett upp om att lyckas de sista veckorna.

Kina som vill få till stånd ett alternativt regionalt handelsavtal och har reagerat snabbt på den nya amerikanska linjen.

– Kina ska inte stänga dörren till omvärlden, utan öppna den än mer, sa Kinas högste ledare Xi Jinping i helgen.

USA:s chefsförhandlare Mike Froman sa till reportrar på Apec-mötet att "vi har folk runt bordet här som säger att om TPP inte kommer vidare, så måste de satsa på RCEP istället".

Regional Comprehensive Economic Partnership, RCEP, är det handelsavtal som stöds av Kina, men där USA inte ingår.

Nya Zealands premiärminister John Key sa att för USA:s del handlar TPP om att USA ville visa ledarskap i Stilla Havsregionen.

– Vi vill gärna ha dem här, tillade han, men om USA inte är här så behöver tomrummet fyllas och det kommer att fyllas av Kina, säger John Key.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista