Demonstranter visar sitt stöd för samtalen i Cyperns huvudstad Nicosia.
Demonstranter visar sitt stöd för samtalen i Cyperns huvudstad Nicosia. Foto: Petros Karadjias/AP/TT

Inga framsteg i Cypernsamtal

Ledarna på den delade ön kom inte överens
1:18 min

Trots intensiva förhandlingar misslyckades i natt den grek- och den turkcypriotiske ledaren att komma överens om ett återförenat Cypern.
Mycket hopp hade satts till förhandlingarna som många sett som den bästa möjligheten någonsin för att finna en lösning på den över 40 år långa konflikten.

Samtidigt som ledarna satt i i en bergsby i Schweiz och förhandlade demonstrerade hundratals grek- och turkcyprioter för fred i den buffertzon i huvudstaden Nicosia som fortfarande sedan 70-talet kontrolleras av FN-ledd trupp.

Men återigen misslyckades ledarna på den delade ön att komma överens - bland annat om hur många av de tiotusentals grekcyprioter som ska ha rätt att återvända till sina hem de tvingades fly ifrån när turkisk militär ockuperade delar av norra Cypern 1974.

– Det här är inte bra för någon, vi är inte alls nöjda med utgången, sade en talesperson för den grekcypriotiska regeringen efter att förhandlingarna brutit samman vid midnatt.

En del av problemet ska också ligga i Greklands huvudstad Aten och Turkiets huvudstad Ankara där meningarna går i sär om hur en framtida lösning ska se ut. Greklands regering kräver bland annat att Turkiet drar bort alla sina soldater som fortfarande finns på ön.

Förhandlingarna som pågått det senaste året har beskrivits som den bästa - och kanske den sista - möjligheten att nå en lösning för den delade ön, EU-medlem sedan 2004 men där det i praktiken bara är grekcyprioterna som lever som fullvärdiga Eu-medlemmar medan den turkcypriotiska sidan i norr har blivit alltmer beroende av Turkiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".