Robert Boije Magdalena
Skarp kritik mot regeringens budget

Riksrevisionen kritiserar regeringens budget

1:17 min

Riksrevisionen riktar skarp kritik mot regeringens budget, eftersom man menar att regeringen underskattar de offentliga utgifterna fram till 2020.

Kommunerna kommer att behöva få in betydligt mer pengar, eller så behöver välfärden skäras ner, skriver Riksrevisionen på DN debatt idag.

– Vi menar att regeringen inte tillräckligt tydligt lyfter fram de demografiska utmaningar vi har fram till år 2020, säger Robert Boije som är chefsekonom vid Riksrevisionen.

Att befolkningen blir äldre, i kombination med flyktingkrisen och den generella befolkningsökning, gör att kommunernas utgifter för välfärden ökar.

För att behålla dagens standard för vård, skola och omsorg behövs därför ytterligare 50 miljarder i statsbidrag, enligt Riksrevsionens granskning. Eller så måste kommunalskatten höjas med två procentenheter.

Det här tas alltså inte upp i budgetpropositionen. Men det betyder inte att regeringen gjort något formellt fel, säger Robert Boije.

– Nej, det kan man inte säga att de här gjort. De följer de riktlinjer som finns i budgetprocessen. Men vi menar att den demografiska utmaningen är så pass stor nu de närmaste åren att det borde ha varit ett avsnitt som belyste det här på ett ordentligt sätt.

Vad menar ni händer om det varken blir höjda statsbidrag eller höjda skatter ute i kommunerna?

– Ja, då kommer standarden i vård, skola och omsorg att sjunka fram till 2020.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista