Minst 120 omkom i tågolycka i Pakistan

Tågolyckan i Pakistan på onsdagsmorgonen krävde minst 120 människoliv och dödssiffran kan komma att öka. Arbetet med att rädda människor ur de söndertrasade vagnarna pågår för fullt.

Olyckan ägde rum vid fyratiden på onsdagsmorgonen lokal tid när ett expresståg från Lahore rammade ett stillastående passagerartåg vid en station i staden Ghotki i Sindhprovinsen nära den indiska gränsen.

”En fruktansvärd förödelse”
19 vagnar spårade ur av kraschen och vräktes över på ett intilliggande spår där ytterliggare ett expresståg kolliderade med de omkullvälta vagnarna.

Ögonvittnen har beskrivit en fruktansvärd förödelse med döda och skadade överallt och förtvivlade människor letande efter anhöriga.

Det stillastående tåget hade fått ett fel och stannat på spåret för reparationer. Samtidigt tycks föraren ha missuppfattat en ljussignal och trott att vägen var fri. Föraren överlevde men är svårt skadad.

Militär deltar i räddningsarbetet
Militär är inkallad för att delta i räddnings- och uppröjningsarbetet och Pakistans regering har beordrat en noggrann utredning av olyckan.

Räddningsarbetet beskrivs som mycket komplicerat eftersom vagnarna är svårt demolerade. Man befarar att dödssiffran kan stiga ytterligare.

Pakistan har drabbats av flera olyckor på senare år, järnvägssystemet är ålderdomligt och de ofta överfulla tågen är i dåligt skick. Nattens olycka är den svåraste sedan 1990, då 350 människor omkom i en kollision mellan ett godståg och ett passagerartåg.

Olle Hägg, Bangkok
olle.hagg@sr.se